Verbindingen in de Bibliotheek
Op het gebied van taalondersteuning hebben we veel te bieden. Iedereen kan bij ons terecht met taalvragen, van nieuwkomers die Nederlands willen leren tot mensen met Nederlands als moedertaal die graag beter willen leren lezen en schrijven. In de praktijk leidt dit regelmatig tot mooie verbindingen.
Dankbare gebruikers
Monique Bos, community librarian in de Bibliotheek Keizerslanden, vertelt: “Tijdens mijn dienst kwam er een gezin met twee kinderen bij de servicebalie. Ze spraken bijna geen Nederlands, met handen en voeten maakte de vader mij duidelijk dat ze graag een gratis bibliotheekabonnement voor hun 8-jarige zoon wilden. Dan kon hij zijn Nederlands verbeteren. Uiteraard kon dat meteen geregeld worden. Maar ik zag meer mogelijkheden. Dus ik vroeg of ze ook al hadden nagedacht of ze zelf geen Nederlands wilden leren. Ik wees ze op het inloopspreekuur Basisvaardigheden en het advies dat ze daar konden krijgen. Binnen een week zag ik vader en moeder daar weer terug. Drie weken later kwam het stel voor een intake bij onze partner Stichting Taalhuis en bleek dat ze ook vaste bezoekers waren van het Taalcafé op de Stromarkt.
Kortom, dankbare gebruikers van ons aanbod. Wat ik goed vind aan dit voorbeeld is dat je hier ziet hoe mooi alles in elkaar kan grijpen. Het laat ook zien hoe publieksservice en inhoudelijke programmalijnen elkaar kunnen versterken. Dat kun je bereiken door elkaar goed op de hoogte te houden van aanbod en vraag. Het is een klus, want we doen zo ontzettend veel, maar het is echt de moeite waard.”