Jaarverslag 2021

Op weg naar een Community Library

Ook in 2021 woekerde de coronacrisis voort, kregen we als bibliotheek doorlopend te maken met opschalen en afschalen van maatregelen en stonden de plannen en activiteiten onder druk. De impact hiervan op de bibliotheek, haar bezoekers, medewerkers en vrijwilligers was groot. Tegelijkertijd merk je dat alles went, ook een crisis als deze. Onze medewerkers en vrijwilligers bleken in staat om zich voortdurend aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

 

Lees het voorwoord van Alice

Onze directeur Alice


Wij zijn er voor iedereen

Onze medewerkers

Een inclusieve organisatie

Ben Hofstede ging afgelopen jaar vanuit KonnecteD aan de slag bij de Bibliotheek Deventer. Ben is assistent-huismeester en ervaart de bibliotheek als een fijne en veilige werkplek, waar hij zijn talenten op een goede manier kan inzetten.

Lees het interview met Ben

Geldfit op Ontwikkelplein

Jenneke Nieuwenhuize werkt bij de gemeente Deventer en is coördinator van Geldfit Deventer, een initiatief van verschillende organisaties in de gemeente waarmee inwoners hulp en coaching krijgen op het gebied van geldzaken en regelingen.

Lees het interview met Jenneke

Hulp om de dagelijkse dingen zelf te doen

Samen met heel veel partners in de stad werken we dagelijks aan het vergroten van basisvaardigheden van de hele gemeente Deventer. We zorgen ervoor dat iedereen kan leren op de manier die bij diegene past. Soms is dat een computercursus, soms een Taalmaatje, maar altijd zorgen we er samen voor dat iemand weer net wat makkelijker de dagelijkse dingen zelf kan doen.

Steeds meer zaken moet je digitaal regelen. Op de computer of met een smartphone of tablet. Dat kan soms knap lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je de weg niet weet op internet, of omdat je formulieren niet begrijpt. Daarom openden we in 2021 het Informatiepunt Digitale Overheid en startten we samen met 10 partners het Ontwikkelplein in Keizerslanden. Jenneke van Geldfit vertelt erover.

Aandacht voor laaggeletterdheid

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vergrootten we de bewustwording en het begrip rondom laaggeletterdheid bij mensen die Nederlands als eerste taal hebben. Experts gaven advies aan brievenschrijvers en formulierenmakers, die in die week terecht konden bij het testpanel van ex-laaggeletterden. 

Lees verder

Escape Room caravan

Deelnemers aan de Escape Room stonden 15 minuten in de schoenen van mensen voor wie lezen en schrijven niet zo vanzelfsprekend is. De Nederlandse taal kan moeilijker zijn dan men vaak denkt, ook al is het je moedertaal.

Lees verder


2021 in cijfers

Dienstverlening in coronatijd

We bieden onderdak aan onze leesclubs die zelf geen ruimte tot hun beschikking hebben. Zodat ze hun leeservaringen alsnog in samenzijn kunnen delen: met elkaar, maar op voldoende afstand ván elkaar. Binnen de beperkingen wordt op onze vestigingen continu naar mogelijkheden gezocht om bezoekers veilig te ontvangen én service te verlenen. Zodat ze – letterlijk – niet in de kou staan.

Verrassingstasjes

Door de leentermijn van de geleende materialen consequent te verlengen, temmen we de toeloop. Aan de andere kant zorgen we met onze verrassingstasjes – met toewijding samengestelde, gepersonaliseerde boekenpakketten – dat niemand zonder 'leesvoer' hoeft te zitten. Zo nodig bezorgen bibliotheekmedewerkers de gevraagde materialen aan huis – van het centrum van de stad en tot erbuiten (Diepenveen, Lettele). De waardering voor die inzet is groot. De nood is dan ook hoog, laten bezoekers ons weten.

Meer ruimte voor ontmoeting in Keizerslanden

We zijn druk bezig geweest met het herinrichten van de Bibliotheek Keizerslanden. Nu kunnen onze bezoekers de ruimte nog beter gebruiken voor het lezen en lenen van boeken, een kopje koffie en het stellen van al hun vragen.

Jouw Bibliotheek fotomuur

 

De muren van de Bibliotheek Keizerslanden zijn versierd met tientallen foto's van bezoekers, medewerkers en vrijwilligers die vertellen waarom zij naar de bibliotheek gaan of er werken. De foto's zijn gemaakt door Pieter Leeflang.
 


Wij zijn een podium van, voor en samen met de inwoners van Deventer

Wij werken voor álle inwoners van onze gemeente. We streven ernaar dat die inwoners ook aan het roer staan of met ons meewerken om onze maatschappelijke doelen te behalen. De communities Netwerk Digitaal Meedoen 65+ en Mindset hebben niet stilgezeten in 2021.

Netwerk Digitaal Meedoen 65+

Je digitale foto’s bewerken, online een DigiD aanvragen, videobellen en appen met de kleinkinderen: ook voor veel 65+ers zijn de smartphone en tablet niet meer weg te denken. Toch blijft er veel te leren en te ontdekken. Of is er juist onzekerheid om er mee te starten. Aart en Maddi vertellen hoe zij bouwen aan het Netwerk Digitaal Meedoen 65+.

Lees verder

Jongerenplatform Mindset

Hoe geef je jongeren een platform om te praten over hun mentale gezondheid? Zeker in deze ingewikkelde coronatijd… Lennard en Rens vertellen over Mindset, een jongerenplatform met talkshows en podcasts waar bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren aanschuiven om te vertellen over hun psychische klachten, uitdagingen en onzekerheden.

Lees verder

Jan Boersma herstelt zijn 2000ste kinderboek

  • Al acht jaar lang repareert Jan Boersma oude kinderboeken en bindt hij tijdschriften in voor Stichting ’t Oude Kinderboek. Op de foto houdt hij zijn 2000ste gerepareerde kinderboek vast! Na zijn pensionering volgde Jan een cursus boekbinden, omdat hij zijn eigen verhalen wilde bundelen. Zo ontstond zijn passie. Elke dinsdag- en donderdagochtend is Jan in de Bibliotheek Centrum om bezoekers te laten zien hoe mooi het is om kinderboeken en tijdschriften in te binden.


Geheugenpunt voor het haperende brein

In de Bibliotheek Bathmen openden we samen met Dementievriendelijk Bathmen en woon- en zorgcentrum 't Dijkhuis onze eerste Dementheek. Mensen met dementie, geheugenproblemen en niet aangeboren hersenletsel vinden hier een speciale kast met materiaal dat hen kan ondersteunen.

Meer over de Dementheek


Eerste livestream

In februari was de eerste editie van het Deventer Denkt Mee Festival: een online versie die live gestreamd werd vanuit de Bibliotheek Centrum. Özcan Akyol ging als presentator in gesprek met gasten uit de gemeente Deventer. Onderwerp van gesprek: de lokale democratie, de kloof tussen Den Haag en Deventer en de rol van de media tijdens nationale verkiezingen. Kijkers konden thuis, vanaf de bank, meedoen met de online quiz.

Foto gemaakt door de Deventer Foto Kring

Bekijk het festival terug

De digitale Bibliotheek

Online leesdates

  • Als in de herfst de Boekenweek, een uitbundig feest voor veel van onze lezers en liefhebbers, voor het tweede jaar op rij niet doorgaat, vieren we de literatuur online. Schrijvers uit Deventer (Sophie Tak) en Amsterdam (Haroon Ali, Splinter Chabot) maar ook uit België (Lize Spit) gaan onder onze regie tijdens die eerste ‘leesdates’ met onze bezoekers in gesprek over fictie en non-fictie.


Werken aan leesplezier - een overzicht

Leesclubs voor kinderen

Lysse, Nora en Pien: alle drie zijn ze 11 jaar en zitten ze in klas 5 van vrije school De Kleine Johannes in Deventer. Afgelopen jaar deden ze mee aan het leesclub-project van de Bibliotheek Deventer. Daarbij gingen ze creatief met de verhalen aan de slag. Ook maakten ze een podcast.

Lees verder

Het juiste boek op het juiste moment, dan is lezen leuk

Kinderen en jongeren aan het lezen krijgen, het is nodig: 24% van de schoolverlaters redt zich niet zonder hulp in onze talige maatschappij. Lezen, lezen en nog eens lezen helpt. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leesprofessionals deelden hun expertise tijdens de online Conferentie Deventer Lees!

Lees verder en kijk de conferentie terug


20 mei: we mogen weer open! Hoe vonden onze bezoekers het om terug te zijn?

  • "Het is ontzettend fijn dat de bibliotheek weer open mag. Ik ben er heel blij mee en kan weer lekker tussen de boeken neuzen. Het is ook veel leuker voor m’n kleinkind. Nu kun je gezellig samen naar de bibliotheek en kan zij ook rondkijken. Ik vind het ook erg fijn dat ik bij de muziek kan kijken en kan zeggen: 'Goh dat ziet er leuk uit, dat neem ik mee.'"

  • "Ik ben heel erg blij dat de bibliotheek weer open is. Ik kan aan m’n scriptie werken en Russisch leren. Het is fijn dat er weer een openbare plek is waar ook andere mensen zitten, maar waar het wel gewoon rustig is. Ik heb geen boeken gereserveerd of geleend toen de bibliotheek alleen nog maar een Afhaalbibliotheek was. Het is veel leuker om gewoon langs de boeken te lopen en er zomaar eentje uit te kiezen."

  • "Ik vind het heerlijk dat de bibliotheek weer open is. Ik heb het ontzettend gemist! Toen de bieb een Afhaalbibliotheek was, heb ik geen boeken geleend want ik had thuis nog veel boeken en ik wist niet wat ik wilde reserveren. Nu de bibliotheek weer open is, ga ik weer veel boeken lenen en lezen."


Digitalisering collectie Athenaeumbibliotheek

Hoe blijft de unieke collectie van de Athenaeumbibliotheek ook in de toekomst breed toegankelijk en wereldwijd bruikbaar? Afgelopen jaar werkten Suzan en Lotte intensief aan twee digitaliseringsprojecten.

Lees verder

Athenaeumbibliotheek in cijfers