Let op: In de kerstvakantie hebben wij gewijzigde openingstijden. Bekijk voor je bezoek al onze gewijzigde openingstijden hier.

Nieuws uit de Athenaeumbibliotheek

Resultaat 31 - 40 (van 92)

  • Rampjaar 1672 Bekijk details

    9 juni 2022

    Dit jaar is het rampjaar precies 350 jaar geleden. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. Deze aanvallen betekenen het einde van de Gouden Eeuw in de Republiek. In 2022 besteedt ook Deventer aandacht aan het rampjaar.

  • Expositie: Nieuw in de Deventer erfgoedcollectie Bekijk details

    2 mei 2022

    Ben je benieuwd naar de nieuwe aanwinsten van de Athenaeumbibliotheek? Vanaf 9 mei t/m 7 augustus kun je een kijkje nemen in de Schatkamer in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum.

  • Broeders 3D: reconstructie binnenruimte Heer Florenshuis Bekijk details

    1 april 2022

    Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een interactieve digitale reconstructie van een 15e-eeuwse binnenruimte van het Heer Florenshuis gemaakt, met 3D-modellen van boeken, schrijfgerei en meubilair. Broeders 3D is ontstaan uit de samenwerking tussen de Athenaeumbibliotheek en de RUG in het HERA-project Public Renaissance.

  • Stadswandeling door Deventer anno 1495 Bekijk details

    1 maart 2022

    Ga mee tijdens een stadswandeling en maak kennis met de rijke geschiedenis van boekenstad Deventer aan het eind van de 15e eeuw.

  • Minicolleges Boekenweek 2022 Bekijk details

    1 maart 2022

    Kruip weer terug in de collegebanken! In het kader van de Boekenweek organiseert de Athenaeumbibliotheek twee minicolleges. Lieke Smits en Detlef Wagenaar gaan in op verschillende onderwerpen die aansluiten bij het centrale thema van de Boekenweek: eerste liefde.

  • Boeken webwinkel nu ook in Bibliotheek Centrum verkrijgbaar Bekijk details

    16 december 2021

    Via de Athenaeumbibliotheek zijn verschillende boeken over allerlei historische thema's te koop. De boeken zijn niet alleen via de webwinkel te bestellen, maar een ruime selectie hiervan is nu ook verkrijgbaar in de Bibliotheek Centrum.

  • Expositie 'Van hand tot hand. Boekcultuur in 15e-eeuws Deventer' Bekijk details

    16 december 2021

    Van 27 januari tot en met 7 mei 2022 is de expositie 'Van hand tot hand. Boekcultuur in 15e-eeuws Deventer' te bekijken in de Bibliotheek Centrum. In de Proosdij is een aantal unieke handschriften uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek te zien.

  • Catalogus aangevuld met links naar duizenden gedigitaliseerde boeken Bekijk details

    16 december 2021

    In 2019 en 2020 zijn duizenden boeken uit de Athenaeumbibliotheek gedigitaliseerd door Google in een samenwerkingsproject met de Koninklijke Bibliotheek. De boeken uit de Athenaeumbibliotheek werden uitgekozen omdat ze uniek zijn in Nederlandse publieke collecties. Ze dateren uit de periode 1550-1870 en zijn vrij van auteursrechten. Ook boeken uit de bruikleencollectie van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis werden gedigitaliseerd.

  • Tentoonstelling 'Pruikentijd: een kleine geschiedenis van Deventer in de 18e eeuw' in de Bibliotheek Centrum Bekijk details

    13 december 2021

    Vanaf vrijdag 17 december is in de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt een nieuwe tentoonstelling te zien: 'Pruikentijd: een kleine geschiedenis van Deventer in de achttiende eeuw'. 'Pruikentijd' is een project van de Ter Borch Stichting, samengesteld en geproduceerd door Eva Kleeman en Daaf Ledeboer. De handgeschreven besluiten van het Deventer stadsbestuur, de stadsresoluties, werden dit jaar door een groep vrijwilligers ontsloten en vormen de basis voor 'Pruikentijd'.

  • Libris Geschiedenis Prijs-winnaar Sandra Langereis geeft lezing over Erasmus Bekijk details

    1 november 2021

    In maart 2021 publiceerde Sandra Langereis een vernieuwende en uitvoerige biografie van Erasmus bij De Bezige Bij: Erasmus: dwarsdenker, waarmee ze de Libris Geschiedenis Prijs 2021 won. Tijdens deze lezing vertelt Sandra uitvoerig over de grote betekenis van Deventer in de vorming van Erasmus.

Paginanavigatie