Expositie Keuzevrijheid in de oorlog

In het kader van 80 jaar vrijheid presenteert de Athenaeumbibliotheek de expositie Keuzevrijheid in de oorlog in Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt. De expositie belicht vooral de vraag welke informatie de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog te zien kreeg. Hoe verspreidden bezetters maar ook geallieerden propaganda? Waar kun je in oorlogstijd je keuzes op baseren? En welke rol nam de bibliotheek hierbij in?
In de expositie wordt divers materiaal getoond uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Het gaat hierbij om propagandafolders, maar ook om kranten, boeken, posters en tekeningen uit de oorlogsjaren. De expositie laat zien dat er meerdere soorten informatiebronnen bestonden die door vriend én vijand benut werden, en hoe moeilijk het was om in een stroom van (des)informatie als burger een keuze te maken. Ook toont de expositie het belang van vrije informatie.
Als bibliotheekinstelling vindt de Athenaeumbibliotheek het waardevol om dit aspect aandacht te geven: hoe vind je je informatie en hoe ga je ermee om? De expositie wordt gecombineerd met een randprogramma in de Openbare Bibliotheek. Houd hiervoor de website in de gaten.
Benieuwd? De expositie is vanaf 8 april tot en met 28 juni gratis te bekijken binnen de openingstijden van de bibliotheek.
Afbeelding uit: De kunst van het liegen, Britse Voorlichtingsdienst, 1944.