Open Monumentendag 2023
Op zaterdag 9 september openen de Bibliotheek Deventer, de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel de deuren. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn bezoekers welkom voor rondleidingen en een tentoonstelling rondom het thema van Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed.
Collectie Overijssel en de Athenaeumbibliotheek zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie, het Buiskenshuis. Dit zusterhuis is begonnen als een huis aan de Papenstraat en groeide uit tot een complex op het binnenterrein tussen de Papenstraat en Noordenbergstraat. Na de reformatie werd over dit terrein een straat getrokken, Het Klooster, die nooit een echte straat geworden is en waar de Kloostertuin een oase in de stad vormt.
Geschiedenis
De Athenaeumbibliotheek is de oudste stadsbibliotheek van Nederland: de bibliotheek is gesticht in 1560 toen het Deventer stadsbestuur voor 102,5 goudgulden het boekenbezit van de overleden pastoor Phoconius kocht. Nog datzelfde jaar gaf het stadsbestuur opdracht om ‘voir deze Stadtsboecken’ een kast te maken.Na de reformatie werd de stadsbibliotheek in de kapel van een ander voormalig broederhuis van de Moderne Devotie ondergebracht, het Heer Florenshuis aan de Pontsteeg (nu Museum Geert Groote Huis). In 1630 stichtte de stad het Athenaeum Illustre en werd de stadsbibliotheek ook de bibliotheek van deze school, vandaar de huidige naam. In 1820 verhuisde de Stads- of Athenaeumbibliotheek naar het Stadhuis. Daar maakte de bibliotheek in de jaren 1970 op haar beurt weer plaats voor een nieuwe Raadzaal en verhuisde tenslotte, evenals het stadsarchief, naar het door architect Rademaker gerestaureerde complex aan Het Klooster.De Athenaeumbibliotheek bewaart ongeveer 9 kilometer aan boeken, waaronder prachtige middeleeuwse handschriften en oude drukken, terwijl Collectie Overijssel de archieven van de gemeente Deventer en van diverse organisaties, bedrijven en verenigingen uit Deventer en omgeving beheert.
Activiteiten 9 september
- De ontvangsthal en studiezaal van Klooster 12 zijn toegankelijk voor publiek.
- Ieder uur, startend vanaf 10.00 uur, kan je deelnemen aan een rondleiding door Klooster 12 en Klooster 3 (circa 30 minuten). Deze rondleidingen belichten de geschiedenis van de panden en de rol van de Athenaeumbibliotheek en het archief. Vrijwilligers en medewerkers staan klaar om bezoekers te verwelkomen en te voorzien van informatie.
- In de ontvangsthal van Klooster 12 is een bescheiden expositie opgesteld, met artefacten uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel. Deze expositie toont bijzondere archief- en bibliotheekstukken met betrekking tot monumenten in Deventer.
Stromarkt
De eeuwenoude Proosdij kent een lange geschiedenis. Dit gebouw vormde samen met het pand aan de Sandrasteeg 8, bekend als het ‘oudste stenen huis van Nederland’, de Proosdij van het kapittel van Lebuinus. Het gebouw was de zetel van de proost, de rechterhand van de bisschop. Het oorspronkelijke pand is rond 1130 gebouwd, deels op de fundamenten van een tufstenen kapelletje uit de tweede helft van de 11e eeuw. Er volgden uitbreidingen, een stadsbrand, verbouwingen en bombardementen. Door de eeuwen heen heeft het pand verschillende functies en bewoners gehad, maar nu maakt het deel uit van de Bibliotheek Deventer, die in september 2018 is geopend.Op Open Monumentendag is de Proosdij zelfstandig te bezoeken. In de ruimte is extra informatie te vinden over het pand en er is een kleine expositie ingericht van de Athenaeumbibliotheek. In de expositie zijn boeken te vinden uit de voormalig Hanzesteden.