V1 van Wilp te zien in Athenaeumbibliotheek
Vanaf 13 oktober 2020 is de V1 van Wilp te zien op Klooster 12 in Deventer. Op 8 maart 2020 werden de ontstekers van de V1 door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie verwijderd. Hierna werd de springstof onschadelijk gemaakt. De niet explosieve delen van de V1 werden door Archeologie Deventer geborgen. Op basis van deze delen is een reconstructie van de V1 gemaakt. Rond de reconstructie is een expositie ingericht die nu te zien is bij de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel.
Eind 1944 moesten in de gehele provincie Overijssel en een deel van aangrenzend Gelderland grote groepen mensen van de Duitse bezetter hun woning verlaten. Kort daarna werden met donderend geraas de eerste V1’s afgeschoten. Het Duitse ‘wonderwapen’ was verre van perfect. De V1 maakte niet alleen in het doelgebied Antwerpen slachtoffers maar overal langs de route van Oost-Nederland naar België. Ook bij Wilp kwam een V1 vroegtijdig naar beneden. De V1 ging niet af en werd ook niet door de bezetter opgeruimd. Meer dan 75 jaar bleef de V1 onopgemerkt in de bodem achter.
Op 8 maart 2020 moesten de bewoners van 560 huizen in Wilp hun huis verlaten. Enkele maanden daarvoor werd bij werkzaamheden aan de snelweg A1 een V1 gevonden waarin springstof en ontstekers nog aanwezig waren. Na de ruiming werden de resten overgedragen aan Archeologie Deventer. Samen met museumorganisatie Deventer Verhaal werkte Archeologie Deventer de plannen voor een expositie rond de V1 uit.
Centraal in de expositie staat een reconstructie op ware grootte van de V1. Dick van der Wal, een van de vrijwilligers van Archeologie Deventer, besteedde honderden uren aan een reconstructie van de V1 waarin de teruggevonden onderdelen konden worden ingepast. Rond deze reconstructie is de expositie ingericht. In de expositie wordt ingegaan op de geschiedenis van de inzet van de V1 vanuit Gelderland en Overijssel en de gevolgen voor Antwerpen. Ook komen de vondst van de V1 en de ruiming door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie aan de orde.
De expositie vindt plaats in de grote hal van de Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel aan Klooster 12 te Deventer. De Athenaeumbibliotheek (onderdeel van de Bibliotheek Deventer) en Historisch Centrum Overijssel willen hier samen ruimte bieden voor exposities rondom erfgoed. Deze expositie past prachtig bij deze ambitie. De expositie is gratis toegankelijk en kan worden bezocht op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 - 17.00 uur.