Algemene informatie
Je komt binnen via de draaideur. Is dat geen optie dan kun je gebruik maken van de deur rechts ernaast. Er is in de hele bibliotheek rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mindervaliden. Adviesraad VAC-Deventer heeft meegekeken en advies gegeven over het toegankelijk maken van het gebouw voor rolstoel- en rollatorgebruikers, scootmobielen en bijvoorbeeld ouders met buggy’s.
Als je binnen bent word je niet afgesloten, maar blijf je het contact houden met de stad. Waar je ook kijkt, je ziet altijd de gebouwen, de rode beuk in de tuin, de Lebuinustoren of de wolken boven de IJssel. Het idee van de architect is helder, maar hoe zorg je ervoor dat binnen dat concept een functionele bibliotheek kan draaien. Waar plaats je bijvoorbeeld de boekenkasten nu er geen blinde muren zijn. Daar is interieurarchitect Jan David Hanrath van Hanrath Architect mee aan de slag gegaan. Hij luisterde naar de wensen van de bibliotheek, keek naar de mogelijkheden van het gebouw, bracht ervaring mee, opgedaan bij andere bibliotheken, en ontwierp het interieur dat je nu ziet. Een deel van het interieur is ontworpen door BiermanHenket Interieur.
Het gebouw voldoet overigens ook aan de eisen voor duurzaam bouwen. Er is gebruik gemaakt van energiezuinige installaties, uiteraard is het gebouw gasloos, we hebben ledverlichting en het hele dak ligt vol met zonnepanelen. Ook het interieur houdt rekening met het milieu; de groene en blauwe stoelen die je overal ziet staan zijn gemaakt van gerecyclede petflessen.
Ook wel leuk om te weten: we zijn met de bouw en de inrichting binnen budget van 15,4 miljoen gebleven. De samenwerking tussen hoofdrolspelers, zoals eigenaar en opdrachtgever NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer, de aannemer Paul Hardonk Bouw Deventer, Van Dorp Installaties en de Bibliotheek Deventer als huurder is prima verlopen. Ook de wisselwerking met en tussen beide architecten (buiten en binnen) is zeer constructief geweest. Een mooie bibliotheek voor Deventer is het resultaat.