Erfgoedcollectie
Ook de collectie van de Athenaeumbibliotheek is te doorzoeken en voor een deel te leen. Je doet je aanvraag hier of gewoon thuis op je computer en je kunt de boeken vervolgens ophalen bij de vestiging van je keuze. Ophalen kan niet meer bij de Athenaeumbibliotheek zelf. Met de opening aan de Stromarkt is een groot deel van de dienstverlening verplaatst. De mogelijkheid om oude handschriften in te zien blijft wel aan de studiezaal in het Klooster.
Er zijn tijdelijke tentoonstellingen van bijzondere boeken van de Athenaeumbibliotheek in de Proosdij. We willen nog meer van de Schatkamer van Deventer Boekenstad laten zien. Erfgoed is belangrijk.
De connectie erfgoed / Deventer / Athenaeumbibliotheek / bibliotheek aan de Stromarkt wordt op een moderne manier in de Bibliotheek Centrum gemaakt. We hebben de handen op elkaar gekregen voor een bijzonder project: het Boekenspoor Impact. Tien animatiefilmpjes leggen op speelse wijze het verband tussen impact van boeken vroeger en nu. Daarbij staat telkens een bijzonder erfgoedboek uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek centraal.
Op de begane grond komt ter introductie het startthema te staan: Stad van lezers. De andere negen thema’s verdelen we gelijkmatig over de drie verdiepingen, drie per verdieping. Dit Boekenspoor kan worden gevolgd door twee soorten bezoekers: de ‘speurder’ en de ‘dromer’. De ‘speurder’ kan aan de hand van de thema’s zijn of haar weg zoeken door het gebouw en ontdekt op deze manier een groot deel van de bibliotheek. De ‘dromer’ komt ze per toeval tegen, laat zich erdoor verrassen en inspireren. Voor beide bezoekers is het een bijzondere ervaring, origineel en kunstzinnig. We willen de bezoeker met deze ervaring drie dingen meegeven:
- Impact. Wat heeft het boek met mensen gedaan? Inspireren, de wereld groter maken, kennis overbrengen, verwonderen of aanzetten tot vreselijke daden?
- Vroeger & Nu. Het tonen van de doorgaande lijn van boeken. Boeken zijn van alle tijden!
- Deventer & Overijssel in de (boeken)wereld.
De animatiefilmpjes zijn gemaakt door Florian de Visser.