Expositie Pulp Fiction

Afgelopen september heeft Erwin Zijlstra midden in de Bibliotheek Centrum een papier laboratorium gemaakt, het Pulpfiction PapierLab. Een week lang werden allerlei workshops gegeven waaronder het maken van nieuw papier van afgeschreven boeken.

In het papier werden allerlei dingen van de natuur verwerkt; zaden, grassen, bloemen en blaadjes. Nu is de expositie Pulp Fiction met werken die hij tijdens en na die residentieweek heeft gemaakt te zien in de Bibliotheek Centrum.

De expositie
Tijdens het Lab begon hij aan een kunstwerk dat uiteindelijk ‘de tak van afgeschreven boeken’ is geworden. Het is een poging om het papier van boeken
weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat van een boom.

In vierkante papierwerken verwerkte hij afdrukken van takken. De oorspronkelijke vorm komt als het ware weer uit het papier naar voren.

In ander papier verwerkte hij zaden en stukjes tekst uit Titaantjes van Nescio. Het door hem vereerde boekje had hij ooit meegenomen uit de bibliotheek in zijn geboortedorp en nooit meer teruggebracht. Om het nu toch terug te brengen, besloot hij het verhaal Titaantjes te verwerken in deze kunstwerken van afgeschreven boeken. Het is een ode aan de geheel eigen omgang met taal van Nescio en aan alle Titaantjes van de wereld.

Praktische informatie

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Centrum links van de hoofd entree. Bekijk de actuele openingstijden van de Bibliotheek Centrum hier.

Erwin Zijlstra
Erwin woont en werkt in Deventer al 27 jaar als kunstenaar en fotograaf. Meer werk is te zien op zijn website, het instgramaccount @visualsbynature en zijn facebookaccount.