Let op: In de kerstvakantie hebben wij gewijzigde openingstijden. Bekijk voor je bezoek al onze gewijzigde openingstijden hier.

Koloniaal Verleden in de Bibliotheek

Wij dagen je de komende tijd uit om meer te leren over ons koloniaal verleden. Dat kan je doen door onze collectie, boekentips, activiteiten, podcasts en de exposities. Op deze pagina vind je tips, onze actviteiten en hulpmiddelen.Of bezoek in september en oktober onze fysieke vestigingen in Keizerslanden en het Centrum om mee te denken en te praten. 

Onderzoek koloniaal verleden Deventer

Het vooronderzoek ‘Deventer en Slavernij’ is afgerond. Met de publicatie van dit onderzoek is de rol van het toenmalige Deventer stadsbestuur en inwoners bij de slavernij in kaart gebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat Deventer en Deventenaren op allerlei manieren betrokken waren bij slavernij, wereldwijd. Dat wil zeggen in vrijwel alle Nederlandse koloniën en binnen alle onderdelen van het koloniale systeem.

Meer over het onderzoek

Activiteiten in de Bibliotheek

Zelf lezen

In onze collectie zijn boeken te vinden die meer vertellen over slavernij en de voormalig koloniën van Nederland. Wil je meer lezen over het slavernijverleden van Nederland of over moderne slavernij, in romanvorm of in informatieve boeken: in de vestigingen Centrum en Keizerslanden ligt vanaf 21 augustus een selectie voor je klaar. Of we ontmoeten je graag bij onze activiteiten. 

Meer boeken over deze geschiedenis

Koloniaal verleden in de Bibliotheek

Het koloniaal verleden is een belangrijk onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernij van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor de koloniale geschiedenis, ook in de bibliotheek. De Bibliotheek Deventer heeft een programma opgezet dat past bij het karakter van de bibliotheek: door kennisdeling en ontmoeting een leven lang leren. Wat was de rol van Deventer in deze geschiedenis en hoe zie je kenmerken van dit verleden terug in de stad? Welke koloniale sporen zie of ervaar jij vandaag de dag? In de maanden september en oktober nodigen wij je uit om te komen leren en ontmoeten in de bibliotheek. 

Stamboomonderzoek

De Volkskrant deelt met behulp van enkele experts tips om zelf onderzoek te doen naar koloniale sporen in je stamboom. Hoe pak je zo'n onderzoek aan, welke archieven en databanken zijn er en hoe kan je daar het best in zoeken? 

Bekijk het hier

Leestips

Je inlezen is een goed begin. Op deze pagina delen we allerlei leestips. Ook andere instellingen hebben leeslijsten gemaakt. Bekijk dit onvolledige naslagwerk en leer over racisme, ons koloniaal verleden en meer. 

Bekijk de website

Archieven slavernijverleden

Zoek je gegevens over een voorouder die in een voormalige kolonie of handelspost van Nederland in slavernij heeft geleefd? Of zoek je archieven over het Nederlandse slavernijverleden? Bekijk dan eens de digitale archieven van het Nationaal Archief. 

Bekijk de archieven hier

Wat is er nog meer te doen in Deventer?

In Deventer zijn de komende maanden allerlei activiteiten rondom ons koloniale verleden:

Lezen over het slavernijverleden

Meer boeken

Romans

Podcasts

Strijden ga ik

Een belangrijk figuur in de geschiedenis van de slavernij is de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Met bekende werken zoals Wij slaven van Suriname, verzette hij zich tegen het Nederlandse koloniale systeem. In de podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder en auteur.  

Naar Strijden ga ik

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Naar De plantage van onze voorouders

BONUS!: Slavernij

In de aflevering ‘BONUS!: Slavernij’ van de podcast In het Rijksmuseum blikt presentator Jörgen Raymann terug. Hij gaat in gesprek met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij, en met Gijs Stork, die in de bijbehorende audiotour het verhaal van Dirk van Hogendorp (1761-1822) vertelde.

Naar BONUS!: Slavernij