Het Taalhuis Deventer
Ooit begonnen met taallessen onder het dak van Vluchtelingenwerk aan de Bergschild in Deventer, is het Taalhuis Deventer anno 2024 nog steeds een succesvolle vrijwilligersorganisatie. Met verschillende achtergronden en wisselende taalniveaus, maar altijd met hetzelfde doel komen cursisten wekelijks naar de Graaf Florisstraat in Keizerslanden: Nederlands leren.
Terug in de tijd
Aan de wieg van het Taalhuis staat Irma de Vrij die samen met twee andere medewerkers bij Vluchtelingenwerk taalles gaf aan vluchtelingen. Tien jaar later werd het Taalhuis een stichting en betrok het toenmalige Muziekhuis in de Geertruidentuin. Sinds 2019 is het Taalhuis gehuisvest in de Bibliotheek Keizerslanden. Gaandeweg is het aanbod gegroeid van vijf lessen per week naar twintig lessen, gegeven door twaalf docenten en een logopedist . Een enorme groei waaraan de inmiddels overleden Henk Dippel een essentiële bijdrage heeft geleverd. “Henk heeft gezorgd voor de professionalisering van het Taalhuis. Hij zorgde voor extra docenten, uitbreiding van lessen, een overzichtelijk administratiesysteem en hij lobbyde voor subsidies”, aldus Aletta Terpstra, die samen met Irma de Vrij en Dorry Leenders-van den Hoogen de dagelijkse leiding in handen heeft.
Doelgroep
Het Taalhuis biedt lessen aan van A0 tot B1+ niveau. Er is momenteel een wachtlijst, maar zodra het kan, stromen cursisten door naar een hoger niveau en komt er plek vrij. “Eigenlijk hoeven we nooit te werven, cursisten worden via partners naar ons doorverwezen of door mond-op-mond reclame. Onze doelgroep is heel divers. Het zijn onder andere migranten die al heel lang in Nederland wonen, maar alsnog hun taalniveau willen verhogen, internationale studenten die afgestudeerd zijn bij Saxion, vluchtelingen die wachten op inburgering, maar ook werkenden die een dagdeel vrij krijgen van hun baas om hun Nederlands te verbeteren,” vertelt Aletta.
De locatie is belangrijk voor het Taalhuis. “De bibliotheek in Keizerslanden is voor ons een heel fijne plek, midden in de wijk waar veel cursisten wonen. Met een kort lijntje naar het aanbod en de activiteiten van de bibliotheek en andere partners, heeft deze huisvesting ons een boost gegeven”, aldus Aletta.
Factor voor succes
Naast het werken met een methode is het steady docententeam een belangrijke factor voor succes. Dat geldt zeker voor coryfee Dorry. Zij is sinds 2010 docente, inmiddels 80+ en geeft nog steeds les. Aletta blikt vooruit: “Zolang het kan, gaan we door, aan de inzet en het enthousiasme van medewerkers en cursisten zal het niet liggen.