In gesprek met Halil

Binnen drie jaar van docent Engels in Turkije tot IDO-vrijwilliger in de Bibliotheek Deventer. Het lijkt onmogelijk, maar het is het werkelijke verhaal van Halil Özcan. Met een enorme passie en gevoel voor taal wist hij zich als politiek vluchteling het Nederlands in korte tijd eigen te maken. Samen met de wens om anderen in de maatschappij te helpen, heeft zijn nieuw verworven taal geholpen bij de sollicitatie naar IDO-vrijwilliger, een servicedesk waar iedereen bij hem met (digitale) vragen over overheidszaken terecht kan. Voor Halil de kans om van betekenis te zijn en om opgedane kennis in praktijk te brengen.

Als taaldocent weet Halil hoe je een nieuwe taal aanleert: “Ik wilde geen tijd verspillen. Daarom ben ik intensief met de Nederlandse taal aan de slag gegaan. Mijn gevoel voor taal heeft zeker meegeholpen. Maar naast de taallessen bij TopTaal heb ik veel gehad aan de gesprekken met mijn taalmaatje en de bezoeken aan taalcafés. Goed Nederlands kunnen praten vond ik belangrijk, omdat ik mij snel nuttig wilde maken voor de samenleving.”

Voldoening

Dat hij succesvol bleek te zijn met taal bleef niet onopgemerkt. Toen hij nog in het AZC woonde, tolkte hij vaak voor andere vluchtelingen. Dat vindt Halil geweldig om te doen: “Hulp bieden aan anderen geeft mij veel voldoening, ik merk dat ik daar blij van word. Daarom wilde ik ook graag vrijwilliger bij het IDO worden, om nog veel meer mensen te kunnen helpen. Doordat ik allerlei zaken voor mijzelf moest regelen bij overheidsinstanties, weet ik hoe ik de bezoekers bij het IDO kan adviseren. Soms praten mensen iets te snel Nederlands tegen mij, maar ik kom er altijd wel uit met ze, mijn sociale en communicatieve vaardigheden zijn groot. De meeste vragen gaan over het gebruik van DigiD of over hulp met de computer. Meestal kan ik deze beantwoorden en anders weet ik naar wie ik kan doorverwijzen. Laatst was er een oudere man die in paniek was, omdat hij via een sms een bericht kreeg dat hij schulden had en op een link moest klikken om te betalen. Gelukkig heb ik deze ‘phishing’ voor hem weten te voorkomen. Het is dankbaar werk, omdat ik echt verschil kan maken.” In de toekomst hoopt Halil zijn oude vak weer te kunnen uitoefenen; docent Engels voor jongeren in Deventer. Tot die tijd zien we hem graag bij het IDO. 

Terug naar startpagina