Niels Bakker

Niels Bakker (37) is sinds tweeënhalf jaar beleidsadviseur Meedoen bij de gemeente Deventer, op de domeinen Buurtvoorzieningen, Laaggeletterdheid en Diversiteit & Inclusie. Mooie thema’s die in elkaar grijpen en vragen om een visie over hoe alle inwoners van Deventer de gelegenheid krijgen om naar eigen behoefte zo goed mogelijk te kunnen meedoen in Deventer.
Sport
Niels is geboren in Alkmaar. Op tweejarige leeftijd verhuist hij naar Gouda. Hij vindt school niet leuk en is, zoals hij het noemt, meer een ‘beweegkind’. Hij doet veel aan sport, zoals zwemmen en judo. Op 10-jarige leeftijd kiest hij voor atletiek. “Ik hield naast sport ook van lezen en we gingen naar de bibliotheek, maar het plezier stopte toen ik verplichte literatuur moest lezen voor school. Het plezier is wel weer teruggekomen. "Het mooie aan lezen is de vrijheid die je hebt om zelf te kiezen wat je leest en je je daar dan helemaal in te verliezen”, vertelt Niels.
Zijn betrokkenheid bij de atletiek groeit. Als 17-jarige start hij als trainer van jonge kinderen bij de atletiekvereniging AV Gouda. Na de havo begint hij in 2008 aan een vierjarige opleiding aan de ALO (Leraar Lichamelijke Opvoeding) in Den Haag, waarna hij voor zes jaar als docent LO werkzaam is op diverse basisscholen. Hij werkt daarnaast als zzp'er bij de atletiekvereniging en wordt professioneel trainer op regionaal niveau. Zijn hobby wordt zijn werk.
Sociaal domein
In 2017 verlaat Niels het onderwijs en wordt combinatiefunctionaris bij de gemeente Amsterdam. Hier geeft hij les om sportactiviteiten te stimuleren en zet sportprojecten op bij verenigingen. “Het was een mooie combinatie van uitvoering en meedenken over aanpak en beleid. Ik was niet alleen bezig met de uitvoering, maar kon er ook boven hangen. Ik stimuleerde kinderen om door te stromen naar een reguliere training en hield me binnen de projecten bezig met ledenwerving en het opleiden van trainers”, legt Niels uit.
Via een vriend ontmoet Niels zijn vrouw Marloes. In 2019 kopen zij een huis in Gouda, waar hun eerste kind wordt geboren. Een jaar later besluit hij weg te gaan bij de gemeente Amsterdam en wordt beleidsadviseur Sport en Gezondheid van de gemeente Zuidplas in Zuid-Holland. “Ik heb hier drie jaar gewerkt en had heel erg naar mijn zin, maar op een gegeven moment had ik de sport wel uitgespeeld. Ik ben begonnen als assistent, ben professioneel trainer geweest, projectleider en beleidsmedewerker. Ik wilde overstappen naar een ander beleidsveld. Ik heb vanuit een luxepositie gesolliciteerd, omdat ik niet weg hoefde, maar vooral kon kijken naar iets wat ik echt graag wilde”, aldus Niels.
Niels wil binnen het sociaal domein werkzaam blijven. De vacature beleidsadviseur Meedoen bij de gemeente Deventer komt voorbij en de functie spreekt hem aan. In september 2022 maakt hij de overstap. Het gezin woont inmiddels bijna een jaar in Holten, in de buurt van de familie van Marloes. “Ik heb eerst bijna een jaar gependeld, voordat ik in Deventer begon te werken. Deventer lijkt op Gouda. Het is een leuke stad met de diverse wijken, historische kern en de mogelijkheden om uit te gaan.” De functie als beleidsadviseur Meedoen is een nieuwe uitdaging. Het duurt even voordat hij goed is ingewerkt in de domeinen Buurtvoorzieningen, Laaggeletterdheid en Diversiteit & Inclusie, maar tweeënhalf jaar verder voelt hij zich helemaal op zijn plek.
"Er is ook een duidelijke rol voor het DigiTaalhuis weggelegd als samenwerkingsverband in de gemeente op het gebied van basisvaardigheden.”
Buurtvoorzieningen
Bij de Buurtvoorzieningen gaat het om zo’n dertigtal buurthuizen en speeltuinverenigingen. De grote buurtvoorzieningen zijn het Verbindingscentrum De Fontein in Colmschate, het Verbindingscentrum De 5hoek in de Vijfhoek, Huis van de Wijk in de Rivierenwijk en Bij de Halte in Zandweerd. In samenwerking met de professionals in de wijken, zoals de VET accounthouder, Raster, wijkmanagers, WMO coaches en ook het DigiTaalhuis probeert de gemeente bij te dragen aan de buurt. “Er was erg bezuinigd, dus de eerste stap was de basis weer op orde te krijgen, financieel, bestuurlijk, en qua vrijwilligersbeleid. Daarna konden we vanuit een visie weer meer vragen”, aldus Niels. Een goed voorbeeld is De Fontein, dat in de problemen verkeerde, maar nu weer goed draait. “Het is een samenspel tussen de vragen die in de buurt leven en wat data uit onderzoeken ons vertellen over de buurt. We proberen aan te sturen op wat er speelt in een wijk. We leggen de data over de vragen heen. We willen niet alleen vanuit problematiek opereren, maar ook het buurthuis blijven zien als een fijne ontmoetingsplek voor de sociale cohesie, waar bijvoorbeeld puzzelmiddagen worden georganiseerd.”
Laaggeletterdheid
Het dossier Laaggeletterdheid was voor Niels een behoorlijke uitdaging. Hij moest begrijpen hoe de WEB (Wet Educatie Beroepsonderwijs) in elkaar zat. “Op zich is het verdelen van de WEB-middelen niet zo ingewikkeld. De beschikbare gelden gaan naar TopTaal, het DigiTaalhuis en losse projecten, maar ik moest wel leren hoe de processen werkten”, aldus Niels.Uitgaande van het Regioplan Laaggeletterdheid (2024-2027) is er een Actieplan Basisvaardigheden opgesteld door de Stuurgroep Basisvaardigheden, waarin naast de gemeente, KonnecteD, Raster, TopTaal en Stichting Lezen en Schrijven, ook de Bibliotheek Deventer zitting heeft. “De lokale vertaling van het Regioplan Basisvaardigheden is leidend voor de dingen die we doen. We hebben een verouderd plan herschreven en we gaan nu kijken hoe we het beleid in de praktijk kunnen laten werken.”Het Actieplan Basisvaardigheden wordt binnenkort ondertekend door de samenwerkende partners, waarna een werkgroep aan de slag gaat met de acties in het plan. “Goede samenwerking vanuit het plan en elkaar scherp houden, is belangrijk. Er is ook een duidelijke rol voor het DigiTaalhuis weggelegd als samenwerkingsverband in de gemeente op het gebied van basisvaardigheden”, zegt Niels.
Diversiteit & Inclusie
De gemeente heeft een beleidsplan Diversiteit & Inclusie geschreven om discriminatie tegen te gaan en inclusie te bevorderen. Het plan moet ervoor zorgen dat mensen zich gezien voelen, veilig voelen en kunnen meedoen. “Bij de Buurtvoorzieningen gaat het meeste geld om en is de impact het grootst in letterlijke zin, maar Diversiteit & Inclusie raakt mij het meest. Ik heb een standaard opvoeding gehad. Ik word geconfronteerd met wat ik niet gewend was en bekend mee was. Ik groeide op met gelijkgestemde mensen uit dezelfde sociale kring. Familie en de mensen die je kent, bevestigen hetzelfde beeld. Ik zat op een christelijke school en er was niemand van kleur op de atletiekvereniging. Je blijft kijken vanuit een koker. Nu hoor ik een heel ander geluid. Ik heb nooit ervaren hoe de samenleving met je om gaat, dat de deur wordt geweigerd, omdat je van kleur bent. Het heeft mij gedraaid.” Er zijn zichtbare resultaten van het beleid, zoals Deventer Pride, versterking van het Meldpunt Discriminatie en de educatie omtrent het Deventer Slavernij verleden. “Dat we het COC nieuwe huisvesting konden bieden, heeft voor mij persoonlijk ook heel veel betekend”, aldus Niels.