Remco Greven
Remco Greven (50 jaar) is directeur welzijn en kinderopvang bij Raster. De organisatie is in 1989 ontstaan uit Stichting Sociaal Cultureel Werk en Stichting Wijkwerk en bestaat dit jaar 35 jaar. Raster heeft twee poten: welzijn (30%) en kinderopvang (70%). Welzijn bevat onder meer kinder-, jongeren-, ouderen- en opbouwwerk. Samen met Solis, De Kern en MEE zit Raster in de Voor Elkaar-teams, waar ze in de wijken bestaande activiteiten ondersteunen en nieuwe activiteiten organiseren. Met de kinderopvang zorgt Raster voor peuterspelen, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang (Sam&ko) op 21 locaties in de stad.
Nauw betrokken
Als directeur stuurt Remco het primaire proces aan. Hij is nauw betrokken bij de uitvoering, bij de medewerkers en vrijwilligers die de wijken in gaan om samen met de bewoners activiteiten te organiseren en ze aan te sporen zelf initiatief te nemen. Ook houdt hij zich direct bezig met wat er omgaat binnen de kinderopvang, waar intensief wordt samengewerkt met de VVE-toeleiders en de GGD, ook in het kader van de gezinsaanpak. Hierbinnen ziet hij ook het belang van de preventie en aanpak van laaggeletterdheid en de samenwerking met de Bibliotheek.
Remco is geboren in Zelhem in de Achterhoek. Samen met zijn vrouw Evelie, met wie hij inmiddels 30 jaar samen is, heeft hij twee kinderen. Na de mavo stroomde Remco via de meao (sociaal-juridische richting) door naar het hbo (Sociaal Juridische Dienstverlening) om daarna rechten te gaan studeren aan de universiteit in Utrecht, met als specialisatie Jeugdrecht. “Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en heb mij altijd in willen zetten voor een tolerante en sociale samenleving”, aldus Remco.
In 1999 startte Remco bij de gemeente Deventer als medewerker arbeidsvoorwaarden. Hij was toen nog aan het studeren en woonde samen in Zwolle. Een jaar later verhuisde hij en zijn vrouw naar Deventer. “Na 2,5 jaar werd ik junior beleidsmedewerker van gezondheid, jeugd en kinderbeleid. Daarna werd ik programmamanager van sport en samenlevingsopbouw en vervolgens in 2011 programmamanager MEEDOEN (zorg, welzijn en sport). Ik heb 21 jaar met veel plezier bij de gemeente gewerkt. Ik heb veel nieuwe ontwikkelingen meegemaakt, onder meer binnen de WMO, de centra jeugd en gezin en de dak- en thuislozenopvang, vluchtelingenopvang en buurthuizen en wijkverenigingen”, vertelt Remco.
Van beleid naar uitvoering
Tijdens de coronacrisis kwam hij voor een grote uitdaging te staan. Als programmamanager die verantwoordelijk was voor beleid, opdrachten gaf aan organisaties en subsidies verstrekte, werd hij geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid. Hij kreeg direct te maken met de praktijk. Als lid van de gemeentelijke actiegroep moest hij scenario's bedenken om alles zo goed mogelijk draaiende te houden. “Hierdoor werd mijn nieuwsgierigheid om te willen ervaren hoe het is om bij een uitvoeringsorganisatie te werken verder gewekt”, aldus Remco. Het was voor hem de aanleiding om te solliciteren bij Raster. “Ik ben 2,5 jaar geleden directeur geworden van Raster. Het was een sprong in het diepe. Wat betekent beleid in de praktijk, wat vraagt het van een organisatie?”
Bij Raster kan Remco zijn kennis die hij bij de gemeente heeft opgedaan, in de praktijk brengen. “Door mijn werk bij de gemeente begrijp ik de taal van de beleidstukken, de bedoeling erachter en de afwegingen die gemaakt worden. Ik vind het geweldig om nu ook direct verantwoordelijk te zijn voor de uitvoering en de kennis en ervaring van al onze professionals te delen met de beleidsmakers”, vertelt Remco.
Samenkracht en inclusie
Raster probeert in alle wijken activiteiten te stimuleren om zelfredzaamheid te bevorderen. “Wij zitten in de haarvaten van de wijken. We zorgen voor een goede sociale infrastructuur en cohesie tussen alle betrokken partners en werken vanuit de kracht en energie die er is.” Remco gebruikt ook het woord ‘samenkracht’. “We gaan uit van wat de mensen zelf kunnen. Wij willen mensen in hun kracht zetten en vooral ook in verbinding met elkaar brengen. Alles binnen Raster is gericht op gelijke kansen en inclusie, dat mensen kunnen meedoen op een manier die bij hen past. “We zijn er voor alle mensen”, benadrukt hij.
Remco houdt van zijn werk; hij voelt zich op zijn plek. “Als directeur vertel ik het verhaal. Welzijn voorkomt zorg. Zo zitten we onder andere met de gemeente en zorgorganisaties om tafel in het kader van het regioplan. Gezamenlijk proberen we van het denken in ZZ (ziekte/zorg) naar GG (gezondheid/gedrag) te bewegen vanuit de gedachte, dat we investeren in een hechte gemeenschap en een netwerk waar mensen op kunnen bouwen.
Ik krijg veel energie als ik zie met hoeveel passie onze medewerkers hun werk doen. Ik wil daar graag aan bijdragen.
Passie
Het is belangrijk voor Remco om alle medewerkers (rond de 300) en enkele honderden vrijwilligers gemotiveerd te houden en te blijven binden aan Raster. “Wij zitten vanuit zowel de kinderopvang als welzijn in alle buurten en wijken van Deventer. Daarmee ontmoeten we vrijwel alle inwoners en maken onze medewerkers dagelijks een verschil in het leven van mensen. Ik krijg veel energie als ik zie met hoeveel passie onze medewerkers hun werk doen. Ik wil daar graag aan bijdragen”, vertelt Remco enthousiast.
Hij ziet nog genoeg uitdagingen de komende jaren. “Van gratis kinderopvang en buitenschoolse opvang voor alle kinderen, het nog meer versterken van de samenwerking tussen welzijn, kinderopvang en het onderwijs, tot het werken aan sterke buurten waar het fijn samen leven is”, zegt Remco hoopvol.