Blog: Eigenwijs

Gepubliceerd op: 1 oktober 2024 10:07

Het is bijna zover, de Kinderboekenweek. Week? Zeg maar gerust bijna twee weken. Van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober bruist het in onze bibliotheek van de activiteiten met als klapper het Kinderboekenweekspektakel op zondag 6 oktober.

Het thema Eigenwijs spreekt natuurlijk iedereen aan. Zelf heb ik om een beetje in de stemming te komen ‘Matilda’ van Roald Dahl gelezen. Een klassieker uit 1988 met typerende illustraties van Quentin Blake. Matilda is een heel slim meisje dat vervelende ouders heeft en daar op een eigenwijze manier mee omgaat. Op school treft ze een bullebak van een schoolhoofd aan, Bulstronk. Gelukkig heeft ze een lieve juf Engel die haar talent voor leren en onthouden ontdekt. Ze worden vrienden en Matilda weet door haar eigenwijze optreden voor zichzelf als juf Engel de situatie positief te veranderen. 

Een lekker tegendraads boek dat ieder kind, maar ik hoop ook iedere volwassene oproept om niet al teveel gelegen te laten liggen aan vervelende ouders, schoolhoofden en andere ongemakken. 

En oh ja, gelukkig was er ook in 1988 een bibliothecaris die snapte dat je kinderen gewoon alles moet laten lezen waar ze nieuwsgierig naar zijn. Veel plezier in de kinderboekenweek! Wil je weten wat er allemaal te doen is in onze bibliotheek? Bekijk dan onze agenda.

Alice van Diepen

Tikkeltje tegendraadse en eigenwijze leestips