Op naar de stembus voor de Europese Verkiezingen

Gepubliceerd op: 29 mei 2024 11:00

Op donderdag 6 juni vindt de Europees Parlementsverkiezing plaats. In Nederland kiezen we eens in de vijf jaar de Nederlandse leden die ons in het Europees Parlement gaan vertegenwoordigen. Maar hoe maak je een goede stemkeuze? En welke partijen staan eigenlijk waarvoor? We helpen je graag op weg!

Op wie stem je?

In het Europees Parlement zitten mensen uit alle 27 landen van de Europese Unie. Er zitten na de verkiezing 720 leden in het Europees Parlement. De kiezers uit de 27 landen van de Europese Unie kiezen de leden van het Europees Parlement.

Nederland heeft na de verkiezing 31 leden in het Europees Parlement. In Nederland stemmen we op de kandidaten van Nederlandse politieke partijen.Als je gaat stemmen, bepaal je mee welke 31 mensen uit Nederland in het Europees Parlement komen.

Wanneer mag je stemmen?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je nationaliteit is Nederlands

Hoe bepaal je op wie je stemt?

Er zijn verschillende manieren hoe jij erachter kan komen welke politieke partij het beste past bij jou ideeën. Zo zijn de plannen van alle politieke partijen in Nederland openbaar en kun je vaak terug vinden hun website. Via deze website is er vaak ook een mogelijkheid om contact op te nemen en je vragen te stellen als er onduidelijkheden in het plan staan. Kijk tv of luister naar de radio, bijvoorbeeld naar een verkiezings-debat of volg het nieuws.

Er zijn ook verschillende stemhulpen zoals de Stemwijzer, Young Voice of het Kieskompas.

Waar kun je stemmen en wat neem je mee?

In Deventer zijn er verschillende locaties waar jij kunt stemmen. Je kan stemmen vanaf 7.30 uur tot 21.00 uur. Ok dit jaar kun je weer in de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt stemmen! Alle overige stemlocaties vind je hier.

Dit neem je mee:

  • Een geldig ID kaart, rijbewijs of paspoort
  • Stempas

Meer informatie en tips rondom de verkiezingen