De laatste steken zijn gezet!

Een totaal van 400 dagen, meer dan 100 vrijwilligers, 25 kilo wol en een ontelbaar aantal steken: het wandkleed in de Bibliotheek Deventer is af!
Afgelopen vrijdag was de officiële afsluiting van ‘Draden van het Overijsselse Slavernijverleden’ in de Bibliotheek Deventer. Twee maanden lang is er gewerkt aan het wandkleed over de Banda-eilanden. Iedereen kon meedoen, van jong tot oud, van Deventer inwoner tot bezoeker van onze bibliotheek. Burgemeester Ron König zette vrijdag de laatste steken in het wandkleed, samen met de betrokkenen Monique Michelle en Richa Anakotta.
Een avond vol ontmoeting
Wat was bedoeld als een feestelijke afsluiting, werd een ontroerend samenzijn. Vrijwilligers vertelden over de ontmoetingen die zij hebben gehad, maakten een buiging voor elkaar en sommigen durfden voor het eerst openlijk te vertellen over de pijn van de doorwerking van het koloniale verleden in Molukse en Indonesische families. "Dit is wat Deventer bijzonder maakt", concludeerde burgemeester Ron König in zijn speech. "Dat we hier eerlijk over durven te zijn en dat we hierover kunnen praten."
Hoe gaat het nu verder?
Komende week wordt het wandkleed nog uitgehangen en omgezoomd, daarna gaat het op reis naar Zwolle. Daar wordt het samengevoegd met de wandkleden uit Hengelo, Enschede en Zwolle. Vanaf eind april is het 35-meter lange wandkleed in zijn totaliteit te bewonderen in het Academiehuis in Zwolle. Van 1 tot 25 september hangt het gehele wandkleed in de Lebuinuskerk in Deventer.

Draden van het Overijsselse Slavernijverleden
Hoe was Overijssel betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zijn er zichtbaar? Welke effecten zijn tot de dag van vandaag zichtbaar in onze maatschappij? Deze vragen staan centraal binnen het participatieproject ‘Draden van het Overijsselse Slavernijverleden’.Kunstenaar Amber Hyacinth heeft deze sporen in beeld gebracht in een ontwerp voor een wandkleed van maar liefst 35 meter lang.
Ze heeft zich hierbij gebaseerd op de geschiedenis en persoonlijke verhalen van nazaten, die met het onderzoek ‘Overijssel & Slavernij’, uitgevoerd door de Overijsselacademie, naar boven zijn gekomen. Het deel waar in Deventer aan is gewerkt, verbeeldt de geschiedenis van de Molukse Banda-eilanden. In de 17e eeuw veroverden de Nederlanders deze eilanden om de nootmuskaathandel in eigen handen te krijgen. Jan Pieterszoon Coen moordde een groot deel van de bevolking uit.
Draden van het Overijsselse slavernijverleden in Deventer is een samenwerking tussen Etty Hillesum Centrum, Platform SamenVrij!Deventer, de Gemeente Deventer, De Overijssel Academie en de Bibliotheek Deventer.