Boekenspoor

De collectie van de Athenaeumbibliotheek in zeven thema's

 

De Athenaeumbibliotheek, gesticht in 1560, is de oudste stadsbibliotheek van Nederland. De collectie die er wordt bewaard, bestaat uit talrijke middeleeuwse handschriften, oude gedrukte boeken en andere bijzondere werken.

Maak in deze digitale mini-expositie kennis met de collectie van de Athenaeumbibliotheek aan de hand van zeven thema's, blader door gedigitaliseerde stukken en bekijk de bijbehorende animatiefilmpjes.

Stad van lezers

Al twaalf eeuwen lang worden in Deventer boeken geschreven, overgeschreven, gedrukt, (voor)gelezen, gekocht en verkocht. De geschiedenis van Deventer Boekenstad: van de bijbel als bestseller tot de grootste boekenmarkt van Europa.

Lees meer

Kennis binnen handbereik

Deventer is van oudsher een kennisstad waar wetenschap een grote rol speelt. Via de Latijnse school, het Athenaeum Illustre en de Athenaeumbibliotheek bereikten de nieuwste inzichten de stad. Tegenwoordig is veel informatie beschikbaar via internet, maar eeuwenlang was kennis vooral te vinden in boeken.

Lees meer

Verhalen om door te geven

Sprookjes, legenden en fabels zijn eeuwenoud. Ze worden van generatie op generatie doorverteld bij het haardvuur. Pas later werden ze opgeschreven. Deze verhalen zijn nog steeds populair, niet alleen door boeken maar ook door (teken)films, tv-series en stripverhalen.

Lees meer

Verboden ideeën

Boeken geven ruimte aan ideeën van schrijvers. Soms zijn dat ideeën die anderen als gevaarlijk, ongewenst of verkeerd bestempelen uit angst voor de uitwerking ervan. Door de eeuwen heen werden (en worden!) boeken met verboden ideeën verbannen, verboden, beklad of zelfs verbrand, zoals de fabels van Aesopus en de werken van Erasmus.

Lees meer

Het gezonde lichaam

Boeken over gezondheid en het menselijk lichaam zijn van alle tijden. In de middeleeuwen waren boeken over de medicinale werking van kruiden en planten gewild. In de loop der eeuwen nam de kennis over de bouw van het lichaam en de werking van medicijnen sterk toe. Met de ontwikkeling van de wetenschap en techniek verschenen er steeds meer medische boeken en groeide de behoefte om het menselijk lichaam in kaart te brengen.

Lees meer

De wereld gaat open

In vroegere tijden verkenden ontdekkingsreizigers nieuwe gebieden en werden nieuwe werelddelen ontdekt. De wereld werd groter met atlassen en kaarten van de Nieuwe Wereld. Boeken over verre steden, werelddelen en reizen zijn nog steeds erg populair. Met een boek ga je op ontdekkingstocht en reis je door de wereld, zelfs zonder dat je de landsgrenzen daadwerkelijk oversteekt.

Lees meer

Literatuur van wereldformaat

Literatuur van wereldniveau wordt over de hele wereld gelezen. Klassiekers raakten niet alleen lezers uit hun eigen tijd, maar hebben eeuwen later nog steeds impact. Door de universele en tijdloze thematiek zijn werken als Ilias, Aeneis en Hamlet na honderden jaren nog steeds populair bij een wereldwijd publiek.

Lees meer

Athenaeumcollecties

Een gedeelte van de collectie van de Athenaeumbibliotheek is gedigitaliseerd en te raadplegen op Athenaeumcollecties. De gedigitaliseerde werken zijn onderverdeeld in handschriften, drukken, atlassen en kaarten, Overijsselse oude kinderboeken en archieven van  Deventer letterkundigen.

Bekijk de digitale collectie